Eteeriset öljyt

Stacks Image 65
Eteerinen öljy on kasveista höyrytislaamalla valmistettu herkkä, vettä hylkivä neste, joka sisältää haihtuvia aromeja. Eteeriset öljyt ovat erittäin tiivistettyjä ja sen vuoksi hyvin paljon vahvempia kuin kuivat yrtit. Eteerisiä öljyjä valmistetaan mm. aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista ja hedelmistä. Nämä kasvin yksilölliset ainesosat auttavat kasvia suojautumaan hyönteisiä ja erilaisiä ympäristön olosuhteita vastaan. Ne ovat myös tärkeitä kasvin kasvulle, kehittymiselle ja sopeutumiselle ympäristöön.

Eteeristen öljyjen kemiallinen koostumus on hyvin monimutkainen ja öljyjen hyödyt ovat todella merkittäviä - sen vuoksi aidot eteeriset öljyt ovat todella paljon muutakin kuin vain miellyttäviä tuoksuja.

Eteeriset öljyt imeytyvät ihokontaktin kautta verenkiertoon muutamassa minuutissa pienten molekyyliensä ansiosta.  Parhaimmillaan ne kulkeutuvat korjaamaan solujen DNA:ta, sekä tuhoamaan viruksia, bakteereja ja sieniä. Ne voivat myös esimerkiksi lievittää lihasjännityksiä, tasapainottaa energiaa, piristää ja parantaa keskittymistä. Hajuaistin kautta eteeriset öljyt vaikuttavat muutamassa sekunnissa aivojen tunne- ja hormonikeskukseen.

Eteeristen öljyjen käyttö ulottuu pitkälle historiaan. Niitä käytettiin jo 4500eKr terveyden ylläpitämiseen, parantamiseen, henkiseen hyvinvointiin, sekä hengellisissä toimituksissa. 1800-luvulla teollisuuden myötä lääketiede alkoi kehittyä ja laboratorioissa alettiin valmistaa lääkkeitä. Niiden molekyylirakenteen kehittämisessä käytettiin mallina eteeristen öljyjen molekyylejä. Lääkkeiden suosio nousi niiden edullisuuden, sekä helpon ja varman saatavuuden takia. Tuolloin ei myöskään vielä tiedetty lääkkeiden mahdollisista haittavaikutuksista.

Rakkautta pulloissa
Stacks Image 104
Eteeristen öljyjen kysynnän vähenemisen vuoksi teollisuus alkoi kehittää eteerisiä öljyjä kosmetiikkateollisuuden tarkoituksiin. Se oli edullisempaa, koska käyttötarkoituksen muututtua öljyjen terapeuttisilla ominaisuuksilla tai valmistusprosessin luonnonmukaisuudella ei ollut enää niin suurta merkitystä.

Useat tutkimukset 2000-luvulta ovat osoittaneet eteeristen öljyjen tehokkuuden sekä kyvyn tukea ihmisen terveyttä. Tästä syystä eteeriset öljyt ovat maailmalla palanneet takaisin lääketieteeseen ja tietouden levitessä kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut Suomessakin. Esimerkiksi Amerikassa monet sairaalat ovat ottaneet Young Livingin eteeriset öljyt yhdeksi vaihtoehtoiseksi hoitomuodokseen.

Lähde: 6th Edition Essential Oils Desk Reference
Stacks Image 143